top of page
CBLlogo_IZMIR.png
Logo küçük.jpg

İzmir Kurumlar Arası Basketbol Lig Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı; İzmir Kurumlar Arası Basketbol Liginin yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu yönetmelik, İzmir Kurumlar Arası Basketbol Ligi ve katılımcılarının yükümlülüklerini, lig kural ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsar.

Tanımlar

Madde 3 – Bu yönetmelikte geçen;

  1. Corporate Basketball League: Kurumlar Arası Basketbol Ligini,

  2. CBL : Corporate Basketball League’i,

  3. İzmir CBL: İzmir Corporate Basketball League’i,

  4. TBF: Türkiye Basketbol Federasyonunu,

  5. Disiplin Kurulu: CBL Disiplin Kurulunu,

  6. Lig Kurulu: CBL Lig Kurulunu,

  7. Kurum: Katılımcı ya da aday kurumu,

  8. SGK: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

  9. GSİM: Gençlik Spor İl Müdürlüğünü İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Faaliyet Alanı, Temel Prensipler

Madde 4 – CBL İzmir, kurum çalışanlarından oluşacak takımlarının yer alabileceği bir basketbol organizasyonudur.

Madde 5 - CBL Organizasyonu için en önemli konu, katılımcı kurum oyuncularının sağlıkları olup, bu oyuncuların basketbol oynamaya, sağlık açısından engellerinin olmaması gerekmektedir.

Madde 6 - CBL, kurum çalışanlarının motivasyonlarını ve çalıştığı yerlere bağlılıklarını artırabilmek için fair-play ruhu çerçevesinde öncelikli amacın “kazanmak” değil, “katılmak” olduğu bir ortam oluşturmakla yükümlüdür.

Madde 7 - CBL Organizasyonu kuralları oluştururken/düzenlerken takım temsilcilerinin görüşlerini göz önüne alacaktır. Prensip olarak aşağıda yazılı tüm kurallar lig bitene kadar değiştirilemez. Sadece aşağıda belirtilmemiş/öngörülmemiş olan durumlar ortaya çıktığında, konusuna göre TBF, Disiplin Kurulu veya Lig Kurulu’na danışılarak CBL organizasyonu tarafından karar alınabilir. Bu tür durumlar bir sonraki sezonun kurallarının revizesi için mutlaka gündeme alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Katılımcı Takım ve Oyuncu Olma Şartları, CBL Katılımcı Takım Olabilme Şartları

 

Madde 8 – Lige katılan kurumlar, CBL organizasyonu ile ilgili makul olan iş birliğini iyi niyet çerçevesinde yapması beklenir. Verilen/paylaşılan tüm bilgilerin doğruluğundan ve oyuncuların gerçekte de çalışıyor olduğundan katılımcı firmalar sorumludur.

Madde 9 - Takım isminin belirlenmesinde esas olan kurum ünvanına sahip firmanın markasıyla katılmasıdır. Eğer farklı bir isimle katılması isteniyorsa o markanın kullanma hakkının o kuruma veya kurumun bağlı bulunduğu gruba ait olduğuna dair belgenin CBL’e ibraz edilmesi gerekmektedir.

Madde 10 - Lige, esas olarak başvuran kurum katılmalıdır. Ana Şirketin %30 hissesi ve daha fazlasına sahip olduğu diğer grup şirketlerinden oyuncu alınabilir. Oyuncuların katılacağı şirketlerin ortaklık yapısını bildiren resmi ticaret sicil gazetesi örneği CBL Organizasyonuna ibraz edilmelidir.

 

CBL Oyuncu Olabilme Şartları

 

Madde 11 – (1) Takım listesinde en fazla 25 kişi bulunabilir. Takım listeleri, EK-1 dokümanı şirket yetkilileri tarafından imzalanarak en geç 15 Kasım 2019 tarihine kadar CBL yetkililerine ulaştırılmalıdır.

  1. TBF kuralları çerçevesinde elektronik posta kurumlara gönderilmiş olan CBL feragatnamesi, sağlık onam formu, kişisel verilerin işlenmesi onay formu her oyuncu tarafından imzalanıp, CBL’e ibraz edilmelidir. Şirket çalışanında herhangi oynamaya engel sağlık problemi oluşması durumunda, firma CBL organizasyonu yetkililerine durumu en geç 5 iş günü içinde yazılı olarak elektronik posta ile bildirmekle yükümlüdür. Yazıya müteakiben ilgili oyuncu takım listesinden CBL organizasyonu tarafından çıkartılır. Bildirilmemesi durumunda sorumluluk oyuncu, firma ve takım temsilcisinindir.

  2. Takım oyuncu listesi, aşağıdaki kurallar çerçevesinde resmi olarak hali hazırda şirketinde çalışanlardan oluşturulur. Oyuncu dışındaki antrenör vb gibi görevliler şirket çalışanı olmak zorunda değildir.

  3. Tüm takım belgeleri, kurumun sorumlu yöneticisi tarafından ıslak imzalı ve mümkünse kaşeli olmalıdır.

  4. Aşağıdaki şartları yerine getiren kişiler CBL oyuncusu olabilir.

    1. 5. Madde de belirtilen çerçevede katılımcı firmada tam zamanlı SGK kaydı yapılmış olan kişiler.

    2. Sadece uzun süreli sözleşmesi bulunan 1 adet yarı zamanlı çalışan.

    3. Ayrıca 5. Madde de belirtilen katılımcı firma bordrosunda olmayıp, genel müdürlük binalarında fiziki olarak en az 1 yıl olmak üzere bu şirketler için çalışan, özellikle uluslararası firmalarda kadro sıkıntısı nedeniyle farklı bir şirket üzerinden bordrolandırılan kişiler, takım listesine dahil edilebilir. Bu oyuncular Türkiye Basketbol Liglerinde (Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3.Lig ve Bölgesel Liglerde) aktif olarak oynuyorlarsa CBL’de oynayamazlar. Takım listesi bildirilmeden önce CBL’in onayı alınmalı ve listede belirtilmelidir. Katılımcı kurum oyuncunun diğer firmadaki SGK işe giriş bildirgesini ve katılımcı firmada hangi görevde, ne kadar süredir, hangi firma üzerinden çalıştığını ve TC Kimlik numarasını içeren bir yazıyı CBL’e ibraz etmelidir. CBL oyuncunun dışarıdan oyuncu getirip oynatmak için değil, kuruma hizmet eden bir kişi olduğuna ikna olmalıdır. CBL organizasyonu gerekli gördüğü durumlarda oyuncunun oynamasına izin vermeyebilir. Bu tür oyuncular sadece sezon başında listelere eklenebilir. Ara dönemde dahil edilemez.

    4. Kurum hissedarları, Hissedarın güncel ortaklığını gösterir Ticaret Sicil Gazetesi örneği ve bağkur evrağı ibraz edilmelidir.

  5. 5. Madde a, b ve c maddelerine uygun olarak çalışmayanlar, katılımcı kurumda stajyer veya geçici mevsimsel işçi olarak çalışanlar, başka bir kuruma daha SGK kaydı olan kişiler, katılımcı kurumun bayisinin bordrosunda çalışanlar veya bayinin sahipleri, ücretsiz izne çıkanlar CBL oyuncusu olamazlar.

  6. Bir oyuncu için, “oyuncu olabilme” şartlarını karşılamasına rağmen, CBL organizasyonu insiyatif kullanarak, gerekli gördüğü durumlarda veya diğer takımların yazılı itirazı sonucunda durumu Lig Kurulu’na bildirebilir. Lig Kurulu oyuncuyu kabul etmeme veya kadro dışı bırakma yönünde karar verebilir. 

  7. TBF Liglerinde (Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3.Lig ve Bölgesel Lig) aktif olarak oynayan sadece 2 kişi 25 kişilik takım listesinde bulunabilir. Bu oyunculardan sadece 1’i ilk 12’lik maç kadrosunda yer alabilir. Bu oyuncuların o sezon bu liglerden lisansının çıkmış olması yeterlidir, lisansı iptal olmuş veya sezon ortasında takımdan ayrılmış olsa da 2 kişilik kontenjanı başka bir kişiden yana kullanılamaz.

  8. Tüm bunların dışında Katılımcı kurumlardan gelecek istisnai talepler de Lig Kurulu tarafından karara bağlanır.

  9. Sezon başında takım listesinde yer alan bir oyuncu, şirketten ayrıldıktan sonra ligde oynamaya devam edemez. Maçın oynandığı tarihte oyuncunun çalışma durumu esastır. Maç tescili öncesinde, yazılı itiraz sonrasında katılımcı şirketin İnsan Kaynakları Birimi’nden yazı istenir. Yazı en geç 2 iş günü içinde cevaplandırılmalıdır. Yazılı itiraz maç veya sezon bitimi sonrasında da yapılabilir. Böyle bir durumda Disiplin Kurulu karar verecektir.

  10. Oyuncular maç öncesinde TBF, GSİM ve/veya CBL yetkilileri tarafından istendiği takdirde kimliklerini ibraz etmekle yükümlüdürler. Gerektiği durumlarda CBL resmi internet sitesinden de kontrol sağlanabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Müsabaka Kuralları

Madde 12 – (1) Maçlar FIBA kurallarına uygun olarak 5’e 5 tam saha maç düzeninde oynanacaktır.

  1. Her takım, açık ve koyu renk olmak üzere 2 tip formasını maç öncesinde hazır bulundurmak zorundadır. İsmi ilk yazılan takım (A takımı) açık, ikinci yazılan takım (B takımı) koyu renk formayla sahaya çıkmalıdır. Benzer tonda formalarla maça çıkılması halinde, maçın oynanıp oynanamayacağına saha komiseri ve baş hakem karar verecektir.

  2. Forma numaraları 1 ile 99 sayıları arasından belirlenmelidir. Lig öncesinde belirtilen numaralar kesindir, turnuva içinde forma numaralarında değişiklik yapılamaz. 

  3. Takımlar maçtan en geç 30 dakika önce takım listelerini ibraz etmek zorundadırlar, maça geç kalınması veya sahaya 15 dakika içinde çıkılmaması durumunda saha komiseri ve hakemleri maçın hükmen galibiyetine karar verir. Hükmen mağlup olan takım 20-0 yenik sayılır ve sıfır puan alır.  Her iki takım da maça çıkmazsa her iki takım da sıfır puan alır. Sahaya çıkmama sebebi mecburi sebeplerle olmalıdır. Eğer takımın sahaya çıkmama sebebi puan durumunda farklı bir yer edinmek veya avantaj sağlamak için olursa CBL Organizasyonu durumu Lig Kurulu’nun gündemine alabilir. Eğer Lig Kurulu oy çokluğu ile sahaya çıkmayan takımın sebebinin sportmenlik dışı ve firmasının yanlış temsiline yol açabileceği yönünde karar verirse takımı ligden ihraç etme hakkına sahiptir. Bu durumda söz konusu firma CBL’den herhangi bir hak talep edemez.

  4. Oyuncular, diğer oyunculara zarar verebilecek küpe, yüzük, kolye gibi nesneler kullanamazlar. Hangi nesnelerin kullanılabileceğinin veya çıkarılması gerektiğinin kararını maçın hakemleri verecek olup, oyuncular buna uymak zorundadırlar.

  5. Maçlarda sahaya çıkacak takım kadrosu ise en az 5, en fazla 12 kişiden oluşabilir.

  6. Maçlar 7 numaralı top ile oynanır.

Oyuncu Değiştirme Şartları

Madde 13 –  (1) Aktif oyuncu sayısı 25’i aşamaz.

(2) Listede olanlar, sakatlık veya farklı sebeplerle listeden çıkarılanlar toplam 30 kişiyi aşamaz.

(3) Ara transfer dönemi 20 Ocak 2020 ile 30 Ocak 2020 arasında mesai saatleri bitimine kadar olacaktır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Genel Kurallar

Genel Kurallar

Madde 14 – Müsabaka sırasında oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık durumunda ilk müdahaleyi CBL organizasyonu yapacaktır. Ancak sonrasında oluşabilecek tedavi masrafları oyuncu ve/veya şirketin sorumluluğundadır.

Madde 15 – Her takımdan bir takım temsilcisi belirlenmelidir. CBL ile katılımcı firma arasındaki iletişim bu kişi üzerinden sağlanacaktır. Takım temsilcileri, lig kurallarını takımdaki antrenör ve diğer oyunculara aktarmakla ve uygulanmasını sağlamakla sorumludur.

Madde 16 – Maçların başlama tarihi organizasyon tarafından internet sitesinden ve elektronik posta yoluyla takım temsilcilerine iletilir.

Madde 17 – Maç gün ve saatleri lig haftası başlamadan en az 3 gün önce internet sitesinden ilan edilecektir. Takvim oluşturulduktan sonra her ne sebeple olursa olsun maçlarda gün ve saat değişikliği kabul edilmeyecektir. Grup maçları sırasında programda bir değişiklik talebi söz konusu olursa, bu talep, talep eden takım temsilcisi tarafından ilan edilmiş maç gününden en geç 1 hafta önce CBL yetkililerine elektronik posta yoluyla bildirilmelidir. CBL organizasyonu talep doğrultusunda etkilenecek olan takımlara yine elektronik posta yoluyla uygunluğunu sorar. Eğer oy birliği ile değişiklik yapılmasına onay verilirse ilgili takımlara bildirim yapılarak resmi internet sitesinde düzenleme yapılarak duyurulur. Eleme ve ilk tur müsabakalarından sonra başlayacak eliminasyon turları (2.tur, çeyrek final, yarı final ve final) öncesinde takımlar gün ve saat konusunda taleplerini CBL’e iletebileceklerdir. Belirlenen tarihin diğer takım, hakem ve salon kullanım saatlerine uyması halinde talep gerçekleştirilecek olup, aksi durumda CBL tarafından belirlenecektir. 

Madde 18 – Galibiyetler 2 puan, mağlubiyetler 1 puan olarak değerlendirilecektir.

Madde 19 – Sıralamada puan eşitliği halinde öncelikle takımların kendi arasındaki oynadığı maçlardaki puan ve averaja bakılır, onlarda bir eşitlik söz konusuysa genel averaja göz önüne alınır. Averaj ve sıralama hesaplamalarında TBF ilgili yönetmelikleri esas alınır.

Madde 20 – Yazılı olarak belirtilmiş kurallar dahilinde veya bu kuralların dışında oluşabilecek durumları sonuca bağlamak üzere bir kurul oluşturulacak olup, her takım kurulda yer almak üzere bir temsilci aday gösterebilecektir. TBF eğer arzu ederse Kurul’a TBF adına 1 kişinin girmesini isteyebilir. Kurul, toplam 9 asil 2 yedek üyeden oluşur. Karar yeter sayısı oy çokluğu esasına göre olacaktır. Asil üyelerden takım temsilcileri o anda yok ise önceden belirleyeceği kendi kurumundan bir kişi Kurul’a katılıp oylama yapabilir. Her kura çekiminde yeni kurul belirlenecektir. Yenisi seçilene kadar eski kurul görevde kalacaktır.

Madde 21 – Lig Kuruluna itirazlar yazılı olarak takım kaptanı imzasıyla iletilmelidir. Sözlü başvuralar dikkate alınmaz.

Tesis Kuralları

Madde 22 – Takım listelerindeki kişiler içeriye kimlik bırakmadan sadece isimlerini belirterek girebileceklerdir. Bu kişilerin dışında olan kişiler dış güvenliğe kimlik bırakarak gireceklerdir.

Madde 23 – Spor Salonu ve salonun bulunduğu bahçenin dış kapısından içeriye girildikten sonra ilgili kanunlar gereği sigara içmek yasak olduğundan oyuncuların ve misafirlerin bu kurala uyması sağlanmalıdır.

ALTINCI BÖLÜM

Cezai Hüküm ve Yaptırımlar

 

Madde 24 - Suiistimalleri ve haksız rekabeti engelleme, organizasyonun amacına hizmet etmesini sağlama, ve kurallara uyan takımların haklarını koruma amacıyla cezai yaptırımlar uygulanır.

Madde 25 - Henüz maçları bitmemiş olan bir takımın mazeret bildirerek ligden çekilirse oynanmış ve oynayacağı maçlar 20-0 aleyhine sonuçlandırılır/düzeltilir. Oynanmış olan maçlarda oyunculara ait istatistikler dikkate alınmaz.

Madde 26 – Madde 6’nın 6, 8 ve 9’ncu bentlerinde belirtilen durumlara uymayarak oyuncu oynatan ve Müsabaka başlama saatinden 15 dakika geçmesine rağmen sahada 5 kişiden az oyuncu bulunduran takımlar hükmen yenik sayılır.

Madde 27 - Herhangi bir sebeple 2 hükmen yenilgi alan takım ligden ihraç edilir. CBL’den herhangi bir hak talep edemez. Eğer karşılıklı satın alma sözleşmesi (kısmen/tamamen) yapılmışsa CBL’e karşı olan –varsa kalan- yükümlülüklerini yerine getirir.

Madde 28 - Hükmen mağlubiyeti veya takımın organizasyondan ihracını gerektiren yukarıdaki maddelerin ortaya çıkması için, organizasyona dahil olan herhangi bir kişinin (antrenör, oyuncu, hakem, CBL vb.) yazılı itiraz dilekçesi ve varsa dokümanları sunması gerekmektedir. CBL, dilekçe ve dokümanları, suçlanan takımın savunmasıyla birlikte disiplin kurulunda gündeme getirir. Sonucu her iki tarafa yazılı olarak bildirir ve gereğini yerine getirir. Disiplin Kurulunun aldığı kararlar kesindir ve takımların itiraz hakkı yoktur.

Madde 29 - CBL, Disiplin yönetmeliği olarak TBF’nin Disiplin Yönergesini referans alır.

Madde 30 - Takımlar, kendilerinin, oyuncularının, takım görevlilerinin ve taraftarlarının sorumluluğunu üstlenirler. Vuku bulabilecek her türlü vakaların mesuliyetini taşır ve böylece kendisine disiplin tedbirleri uygulanabilir. Ayrıca verilebilecek direktifleri yerine getirmeye mecbur kılınabilir.

Disiplin Kurulu

Madde 31 – Disiplin Kurulu, TBF’den 2, CBL organizasyonundan 1 ve takım temsilcilerinin oluşturduğu Lig Kurulu’ndan 2 olmak üzere 5 kişiden oluşur. Ayrıca yine Lig Kurulu’ndan 2 Yedek üye seçilir. Disiplin Kurulu’nda bulunan takım temsilcisinin takımı ile ilgili bir karar söz konusu olursa, yedek üyelerden birisinin karar vermesi sağlanır. Disiplin Kurulu’na temsilci veren takımların CBL’de en az 1 sene katılmış olması şartı aranır. 

Madde 32 - Kurulun görev süresi bir sezondur.

Madde 33 - Her hafta sonu maç sonrasında takip eden ilk iş gününde Disiplin Kurulu, CBL Organizasyonu tarafından gündemdeki konular ile ilgili bilgilendirilir. 

Madde 34 – Kurul kararları en az 3 üyenin oylaması ile salt çoğunluk esasına göre alınır. Eğer 3 kişi sağlanamazsa yedek üyelerin karara katılması sağlanır.

Madde 35 - Lig Kurulu, en geç haftanın oynanacak ilk maçında 2 gün önce saat 15:00’e kadar kararı vermek zorundadır. Hemen sonraki maçta uygulanması için taraf olan takımların temsilcilerine karar bildirilir ve uygulaması gerçekleştirilir.

Cezalar

Madde 36 -  CBL’de oynanan bir müsabaka esnasında hakem tarafından oyundan çıkarılan sporcular ile antrenör ve/veya yedek sırasında bulunan diğer sporcu ve görevlilere çalınan teknik fauller sebebiyle veya doğrudan ihraç edilen antrenörler bir sonraki müsabakaya katılamaz.  

Madde 37 - Rakip veya kendi takım oyuncu, antrenör, taraftar ve görevlilerine, organizasyon yetkililerine, Kaba, Müstehzi ve Küçük Düşürücü Hareketler ve/veya Müessir Fiilde bulunulması halinde 2 maçtan az olmamak kaydıyla müsabakalardan men cezası verilir. Fiili veya sözlü müdahalenin şiddetine göre ceza disiplin kurulunun kararıyla artırılabilir. 

Madde 38 – Madde 32’de belirtilen durumların hakemlere karşı işlenmesi halinde bu cezalar iki katı oranda arttırılır. 

Savunma

Madde 39 – Disiplin Kurulu, aleyhine disiplin soruşturması açılan kurum ve/veya kişilerden Hakem ve Gözlemci raporlarının Disiplin Kuruluna sevkinden itibaren ilk iş günü içinde yazılı olarak mail ortamında savunma ister. 

Madde 40 – Elektronik posta faksın kişiye ve/veya takım temsilcisine ulaştığı tarih tebliğ tarihi sayılır ve takip eden 24 saat içinde savunma vermeyen kişi veya kuruluş savunmasından vazgeçmiş sayılır.

Madde 41 - Maç sırasında bir takım herhangi bir sebeple oyundan çekilirse, çekilen takımın temsilcisinden gerekçesi yazılı olarak alınıp disiplin kuruluna sunulur. Aksi yönde karar verilmezse çekilen takım maçı 20-0 mağlup ve “0” puan alarak tescil edilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

ÖDÜLLER

Madde 42 – CBL İzmir, lig sonunda birinci, ikinci ve üçüncü olan takımlara kupa ve listelerinde kayıtlı her oyuncuya birer madalya verir.

Madde 43 - Birinci ve ikinci olan kulüpler, masrafları kendileri tarafından karşılanmak şartıyla, Kurumlar arası Türkiye şampiyonasına katılma hakkı kazanırlar. Eğer takımlar çeşitli sebeplerle şampiyonaya gitmeme kararı alırsa, sıralama da bir altta yer alan takıma teklif götürülür. CBL İzmir liginin katılımcı sayısının 20 olması halinde, şampiyona konaklama ve turnuva giderlerini CBL İzmir yönetimi karşılayacaktır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

KATILIM ESASLARI

Madde 44 – Takımlar, ilan edilen tarihe kadar lige katılım bedelini yatırmış, hem takım hem de her bir oyuncu için istenilen formları ve belgeleri CBL İzmir yönetimine ulaştırmalılardır.

Madde 45 – Takımlar, eğer kendilerine ait ya da kiraladıkları bir salonda maçlarını oynamak istiyorlarsa, bu isteklerini lig başlamadan önce CBL İzmir yönetimine sunmalı ve onay almalılardır. CBL İzmir böyle bir durumda lig organizasyonu ve en önemlisi rakip takım haklarını zedeleyecek bir durum oluşmuyorsa takımın kendi salonunda maçlarını oynamasına onay verir.

Madde 46 – İzmir CBL’e, aksi bu yönetmelikte belirtilmedikçe, Ege Bölgesi içerisinde yer alan kurum takımları katılabilir.

Madde 47 – Her katılımcı takım, kendi kurum logosunu yüksek çözünürlüklü olarak İzmir CBL yönetimine ulaştırmakla yükümlüdür. Her katılımcı kurum, İzmir CBL’in kendi internet sayfası, sosyal medya hesapları ve diğer medyalarda logo, fotoğraf, video vb unsuları kullanmasını kabul etmiş sayılır. Bu mecralarda doğru logonun kullanım sorumluluğu ve takibi kuruma aittir.

Madde 48 – Katılımcı takımların, kendi tasarladıkları ve yaptırdıkları forma, eşofman vb tekstil ürünlerinde İzmir CBL logosunu kullanmaları önerilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Talimatta Yer Almayan Hususlar

Madde 49 – Bu talimatta yer almayan hususlar hakkında İzmir CBL yönetimi tarafından karar alınır.

Telif Hakkı © 2018 HİDRA SPOR ORGANİZASYONLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ TİC LTD ŞTİ - Tüm Hakları Saklıdır

bottom of page